Tartalom betöltése...

Hírek

2017.05.16.

Alább friss híreket, és érdekességeket olvashat a fogászat világából!

 
 
Kisbabát vársz?

A leendő édesanyák felkészülnek a babavárásra, és ennek része hogy fogászati szűrésen is részt vegyenek az áldott állapot előtt.
A hormonháztartás megváltozásával az íny gyakran duzzadtabbá válik, vérzik, nehezebben tisztítható. Ezért fontos, hogy előtte a fogkőtől megtisztítsuk a fogakat. A fogászati szűrésen felfedezett szuvasodásokat azonnal ellátjuk. Így megelőzhető a súlyosabb probléma.
Várandóság idején röntgen felvételt sem készítünk, védve a magzatot. Ezért is indokolt az idejében elvégzett szűrés.

A szoptatás és a gyermek fogazata

Az anyatejet fogyasztó gyermekek 74%-nak a védekező rendszere jobban működik. Ezek a gyerekek ritkábban lesznek betegek, ritkábban fáznak meg, hamarabb meggyógyulnak. A szopás, mint aktív fizikai munka jó hatással van az egészséges fogazat kialakulására is. Az izmok aktivitása pozitív hatással van az álcsontra és a benne fejlődő fogakra is.

Dohányzás és az ép fogazat

Egyértelmű az összefüggés a dohányzás és a tüdőrák között. Amíg 1000 nem dohányzó emberből csak 1-2 lesz tüdőrákos, addig a napi 2 doboz cigarettát elszívó emberek közül 5-ből lesz ember daganatos. Két doboz cigaretta 100-szorosára növeli a tüdőrák előfordulását. Hasonló az összefüggés a szájüregi rák és a dohányzás között is.
A dohányzás károsan hat a fogak stabilitására is. A fogágy betegségeket súlyosbítja.
Foghúzás, vagy szájsebészeti műtét után a gyógyulást hátráltatja. Éppen ezért dohányos ember nagyobb eséllyel veszíti el a beültetett implantátumot is.

Mosoly és egészség

A társadalmi érintkezés alapja a jó kommunikáció, melynek része a szép mosoly. Egyre nagyobb hangsúlyt kap az esztétika, ma már a munkahelyeken elvárás a kulturált megjelenés és a szép mosoly. Sokan emiatt keresik fel a fogorvost. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a fogak feladata a rágás. A rágatlan étel emésztési panaszokat, sőt daganatot is okozhat. Fontos, hogy ne csak arra az „esztétikus részre figyeljünk, ami a tükörben is látszik, hanem a rágózónát is tartsuk egészségesen, ill. szükség esetén pótoltassuk.
Szájszag
A szájszag elsődleges oka a nem megfelelő szájhigiéne, ill. beteg fogak vagy fogágy. Amennyiben a fogászati kezelések nem oldják meg a problémát, akkor feltétlenül keressék fel háziorvosukat, mert a tünet hátterében egyéb szervek betegsége is állhat.
 
 
Cukros „üdítők”

Divat a gyümölcslé fogyasztás. A bennük lévő rostok és vitaminok miatt jó hatásúak a szervezetre. Ugyanakkor a fogzománc szempontjából a cukor és savtartalma miatt károsítóak lehetnek. Ügyeljünk, hogy a gyümölcslevet lehetőség szerint egyszerre fogyasszuk étkezés után, ne egész nap kortyolgatva.
Káros-e a csokoládé?
A csokoládé nem csak a gyermekeket csábítja. Kakaót tartalmaz, és kimutatták, hogy a kakaó szív-, és érrendszeri védő hatással rendelkezik. Emellett kedélyállapotot javít. A benne lévő kakaóvaj bizonyos mértékig védi a fogakat. Tehát mértékkel étkezés után nyugodtan fogyaszthatjuk.
 
 
Fido International Kft.    1044 Budapest Íves u.16 sz
+36-70-703-1822     info@doctour.hu