Tartalom betöltése...

Kérdések-válaszok

Kérdések-válaszok
 
1.Nagyon félek a fogorvostól, évek óta nem voltam, eddig nem volt semmi bajom, de most egyre többször vérzik az ínyem. Mi lehet az oka, fájdalmas kezelésre kell-e számítanom?

A jó fogazattal rendelkezőknek is érdemes évente egyszer felkeresniük a fogorvost egy ellenőrzésre. A fogászati kontroll kiterjed a fogakra, a fogínyre, felfedezhetünk harapási rendellenességet és nagyon fontos a szájüregi rák szűrése.
 Az Ön panasza hátterében valószínű, hogy a fogkőképződés áll. Nagyon egyszerűen, ultrahangos készülékkel eltávolítható a fogkő, ezzel a fogíny egészsége megőrizhető és elmúlik a fogíny-vérzés is.
 
2. A fiam 6 éves, ebben a korban szükség van-e fogszabályozásra?

Már ebben a korban érdemes a gyerekeket elvinni a fogászatra, ahol az általános fogorvos átnézi a szájüreget. 6 éves kor körül jelennek meg a szájban az első maradó fogak / a 6-os, vagy első nagyőrlők/, ezeknek az épségét nagyon fontos megőrizni.  Ezen a vizsgálaton a fogorvos eldönti, hogy van-e olyan harapási-, állcsontfejlődési rendellenesség, amelyet már ebben a korban el kell kezdeni kezelni. Ezek többnyire ritkán fordulnak elő, de ha időben észrevesszük, nagyon jól kezelhetők.
 
3. 43 éves vagyok, a fogorvos megállapította, hogy olyan súlyos fogágy-betegségem van, hogy hamarosan elveszítem a fogaimat. Nagyon el vagyok emiatt keseredve! Mit tudnak tanácsolni?

A fogágy-betegségben szenvedő pácienseknek mindenképpen ajánlott gyakrabban felkeresni a fogorvost, évente többször. Nagyon fontos a fogkő-eltávolítás, és ha a fogágy-betegség tüneteit észleljük, parodontológus szakorvoshoz irányítjuk a beteget. /Parodontológus: a fog körüli szövetek és a fog tartószerkezetének betegségeit gyógyító specialista./ Ameddig lehet, a fogakat sínezéssel és különböző műtétekkel megpróbáljuk megmenteni, foghúzásra csak a reménytelen esetekben kerül sor. A fogelvesztés utáni implantálás is csak gyógyult fogágy esetén ajánlott.
 
4. Tavaly begyulladt két fogam egymás mellett, ezeket a fogorvos kihúzta. Két lehetőséget ajánlott, hogy lecsiszol két ép fogamat és hidat készít, vagy implantátumot teszünk be és arra kapok koronákat. Önök mit tanácsolnak?

Ma már az implantálás területén megfelelő tapasztalatokkal rendelkezünk. Amennyiben az Ön általános egészségi állapota rendben van, az iplantátum behelyezése jobb megoldás, hiszen megkíméljük az ép fogakat. A legújabb műtéti technikák azt is lehetővé teszik,hogy ahol kevés a csont, ott először csontpótlást végezzünk a megfelelő csontszélesség és csontmagasság elérésére, majd ebbe kerül az implantátum. Természetesen nagyon fontos a jó szájhigiéne /ez tanulható!/ is.
 
5.20 éve teljes protézist viselek. Kaphatok implantátumot és fix fogakat?

A fogak elvesztése után az állcsont sorvadni kezd, mindenkinél más ütemben. Az első lépés, hogy készítünk egy 3DCT-t /3 dimenziós computer tomográfiás képet/, amelyen a szájsebész pontosan megméri a meglévő állcsont szélességét, vastagságát.  A kapott mérési eredmények alapján lehet megmondani, hogy hová /mely fog helyére/ és hány implantátumot tudunk beültetni.
Előfordulhat, hogy csak 2, vagy 4 db implantátum beültetésére van lehetőség /felül minimum 4, alul 4, vagy 2/. Ebben az esetben olyan fogpótlás készül, amely két részből áll: a szájba csavarozott, az implantátumokat összekötő fix „rúd” és az erre rákattintható kivehető fogsor. Nagy előnye ennek a megoldásnak, hogy igen esztétikus, jól tisztítható és sokkal nagyobb a stabilitása beszéd és evés közben.
 
6. Sok mindent hallottam a fogfehérítésről. Károsítja ez a fogakat?

A mai törvények értelmében csak fogorvosi rendelőben fogorvos vagy szakképzett dentál-higiénikus végezhet fogfehérítést. Előfeltétele a fogászati kontroll-vizsgálat /ne legyen a szájban szuvas fog!/ és az alapos fogkő-eltávolítás. A ma használt anyagok nem károsítják a fogakat, de a páciensnek is szigorúan be kell tartani bizonyos szabályokat.
 
 
 
 
 
Fido International Kft.    1044 Budapest Íves u.16 sz
+36-70-703-1822     info@doctour.hu